Egil Mikalsen, Kjell Larsen og Terje Skarsfjord (som døde i januar i år) ble på årsmøtet 22.3.18 utnevnt til nye æresmedlemmer i Mjølner. I tillegg ble Gunnar Forberg – tidligere Nor – også tatt inn på listen over æresmedlemmer. Dagens Mjølner bærer historien fra både tidligere Mjølner og tidligere Nor, siden disse ble slått sammen i 1997. I tillegg til disse fire, står nylig avdøde Steinar Hjertholm på listen over æresmedlemmer i klubben.
Tradisjonen med æresmedlemskap har ligget brakk i mange år. Dette har klubben nå ønsket å gjøre noe med. Å ha sitt hjerte i Mjølner betyr å føle identitet til klubben. Identitet gir følelser og iblant gir de følelsene den driven som gjør at du tar det siste løpet på overtid og berger seieren i kampen. Historien er viktig for å skape identitet. Og det er å være ydmyk for alt det som veldig mange har gjort av innsats. Klubben er derfor opptatt av å se bakover, for å styrke framtida.
Les hele begrunnelsen for tildelingene nedenfor:
Historie gir identitet
Fokus for klubbdrift er å tenke framover: flest mulig, lengst mulig, best mulig; sportslig kvalitet i bredde og topp, økonomi og kvalitet i alle ledd i klubben. For å kunne begeistre!Å drive med fotball som spiller og trener er å leve i nuet. Full innsats på trening, i kamp og å se framover til neste turnering og kamp. Det er for barn og unge også å vokse opp i en klubb, i en stor utvidet familie.Men det er også historie. Hva er Mjølners historie? Hva er oppnådd før? Hvem har spilt i klubben?
Å ha sitt hjerte i Mjølner betyr å føle identitet til klubben. Identitet gir følelser og iblant gir de følelsene den driven som gjør at du tar det siste løpet på overtid og berger seieren i kampen.Historien er viktig for å skape identitet. Og det er å være ydmyk for alt det som veldig mange har gjort av innsats. Og for Mjølners del, inkluderer det innsatsen både i Mjølner og Nor – fra hhv. 1932 og 1914 – fram til felles klubb i 1997.
Æresmedlemmer – rydde opp og vitalisere
Klubben er derfor opptatt av å se bakover, for å styrke framtida. Det var først nødvendig å rydde opp i det som har vært gjort med æresmedlemskap. Det ble derfor nedsatt et utvalg med mandat til å:
– kartlegge hvem som står som æresmedlemmer nå, inkl de som var æresmedlemmer fra Nor før sammenslåinga i 1997
– lage en oversikt over potensielt nye æresmedlemmer – ettersom dette ikke har vært jobbet med på lenge
– foreslå konkret noen nye, som kan bli tildelt æresmedlemskap på årsmøtet.
Utvalget har vært særdeles kompetent – med én fra tidligere Nor og en fra tidligere Mjølner – Terje Enoksen og Kjell Mikalsen. De har snakket med mange og vi har hatt løpende dialog med dem.
Eksisterende æresmedlemmer
Det var bare Steinar Hjertholm som stod i Mjølners oversikt. Som kjent døde han nylig, 90 år gammel. Utvalget fant videre at det var to gjenlevende æresmedlemmer igjen fra Nor. Gunnar Forberg takket ja til å stå som æresmedlem i dagens Mjølner. Gunnar er som bl.a. kjent for :
– Å ha vært general for Nor-turneringa fra 1970-tallet, dvs. dagens FUNN Cup, som er mer enn 40 år gammel
– Å ha vært formann i Nor
– Å ha vært første leder i Hålogaland fotballkrets
– Å ha jobbet for fotballforbundet sentralt
Nye æresmedlemmer
Utmerkelsen skal henge høyt. Med utgangspunkt i Hederstegnkomiteen fra 1960-tallet – er det sentrale at det skal være en som har ytt stor og god innsats for klubben over lang tid. Det kan være som spiller, styreverv eller andre verv, praktisk arbeid m.m., eller kombinasjoner av dette. Utvalget innstilte derfor på to nye æresmedlemmer, og etter en diskusjon ble styret og utvalget enig om å øke det til tre. Det må også legges til at styret satte ei binding i mandatet. Etter som han Kjell Mikalsen er broren til han Egil Mikalsen og selverklært inhabil, var styrets føring at utvalget måtte finne vesentlige argumenter mot at Egil skulle bli æresmedlem, for at han ikke skulle bli det. Det klarte de selvsagt ikke å finne.
Egil Mikalsen
Egil Mikalsen har mildt sagt vært kjent skikkelse i fotballen i Narvik over mange tiår. Som aktiv spiller for Mjølner – både keeper og utespiller – ble han nordnorsk serie- og cupmester to ganger. Han spilte for øvrig for Nessegutten da han tok Gartnerskolen i Trøndelag (man ble ikke flydd hjem den gangen). Egil har i tillegg spilt på det nordnorske landsdelslaget.
I 1971 ble han trener for Mjølner, og allerede i 1972 rykket de opp i øverste divisjon som det første laget fra Nord-Norge. Dermed ble også Egil historisk. Egil ble den første nordlendingen som trener på øverste nivå. Han førte også laget frem til kvartfinale i cupen. I 1974 fikk han tilbud om å trene Ham Kam, men takket nei og prioriterte Mjølner. Vi kan også nevne at Egil har trent Hardhaus, og han var Mjølners andre trener for et jentelag.
Egil er en særdeles allsidig mann. Han har også vært trener for håndball og ishockey, og er nordnorsk mester i bandy. Han har også jobbet hele sitt voksne liv på Narvik stadion, og var på mange måter synonymt med Stadion. Av flere talenter er det verdt å fortelle at han vel også er den eneste utlendingen som snakker svensk langt bedre enn gjennomsnittsnivået i Sverige. Når vi først er inne på språk, er han dessuten kjent for å ha lært mange av Narviks oppvoksende unger å snakke. I sin lange periode som banemester var nemlig de tre første ordene mange unger lærte følgende: «Ut av gressbanen!»
Egil ble for øvrig utnevnt til æresmedlem av Hålogaland fotballkrets i 2015.
Kjell Larsen
Kjell Larsen fylte nylig 75 år. Det var en viktig begivenhet også for Mjølner som klubb. Kjell startet karrieren som 15-åring i 1958, borte mot Svolvær. Han spilte 630 kamper og skåret 299 mål for Mjølner. Det er en scoringsprosent tett på 50!! Han spilte 17 ganger med flagget på brystet, i de såkalte landsdelskampene. Helt til siste kamp som 35-åring i 1978, da han Egil var lagleder. Kjell var jo trofast mot Mjølner, selv om han hadde konkrete tilbud fra tre klubber; Sarpsborg, Steinkjer og Luleå.
Videre er han nordnorsk mester fire ganger, bla annet i 1965, og seriemester flere ganger. Ei av mange artige historier er da Kjell møtte Harald Berg og sønnene Ørjan og Runar på flyplassen på Las Palmas – hvor Harald presenterte Kjell og fortalte «guttene» om landsdelskamper og at «han Kjell var den eneste spilleren han kunne si var bedre enn seg sjøl på noe tidspunkt». Artig! Alle vet kor det gikk med Harald Berg, men Kjell valgte å forbli hjemme. Han Kjell har også vært trener i mange år, og har faktisk trent både Mjølner og Nor.
Kjell sine utrolige fotballkvaliteter viser seg bl.a. gjennom barnebarna Henning og Hanne, som har spilt mange år i klubben. Begge er nå flyttet, og Hanne satser på toppnivået i Medkila, samtidig som hun har spilt flere landskamper for aldersbestemte lag. Innblandet i denne arven er også svigersønnen Halvar Nilsen – som i likhet med svigerfar representerte Mjølner som midtbanespiller på øverste nivå i Norge – og for hans del ikke i 1972, men i 1989.
Terje Skarsfjord
Det tredje nye æresmedlemmet fylte, som Kjell, også 75 år i fjor. Dessverre døde Terje Skarsfjord nå nettopp – i januar. Det ble behørig markert og det er ikke nødvendig å gjenta alt nå. Terje vil for alltid bli stående som ett av de største navnene i klubben. Som spiller, trener og trener-utdanner har han betydd enormt for klubben, for Narvik-regionen og for hele Fotball-Norge. Og Mjølner lovte i forbindelse med bortgangen hans å gjøre alt vi kan for å forvalte arven etter Terje til beste for kommende fotballgenerasjoner.
Terjes bortgang ble markert da Mjølners A-lag møtte Bodø-Glimt i treningskamp i Bodø 19. januar. Vår takknemlighet til Terje vil også bli markert i forbindelse med første seriekamp mot Alta 15. april. Det er en selvfølge at han Terje utnevnes som æresmedlem i Mjølner. Klubben spurte familien om det var i orden for dem, og de sa ja til det.