Mål
Mjølner er en viktig og synlig samfunnsaktør i nærmiljøet og regionen, og må derfor ha et bevisst forhold til omgivelsene. Målet med dette dokumentet er å bevisstgjøre klubben og våre spillere, medlemmer og andre - som foreldre/foresatte om vår samfunnsrolle. Ut fra en felles forståelse kan vi lettere ivareta rollen som samfunnsaktør på en god måte.
Innhold
Vi ønsker en sterk klubbidentitet som styrker klubbfølelsen - basert på vårt verdigrunnlag: “Vi skal begeistre” med verdiene inkludering, fair play og kvalitet. Det er praktiseringen av disse verdiene som skal gjøre at vi fyller rollen som samfunnsaktør.
I tillegg har vi følgende mål for spillere: “flest mulig, lengst mulig, best mulig”. Gjennom å ta de rette valgene, ha et reflektert verdisett, skape positivitet og glede i klubben, bidrar vi til rollen som samfunnsaktør.
Mjølners viktigste rolle som samfunnsaktør er å ta barn inn i klubben og med målet “flest mulig, lengst mulig, best mulig”- jobber vi hver dag for å gi barn og ungdom en ballast for livet. Ved å delta i fotball, lærer barn og unge verdier og holdninger som er viktige for resten av livet.. Man lærer at gjennom samarbeid og lagspill kan man lykkes i de målene man setter seg. Akkurat som i arbeidsliv og alle deler av livet. Man lærers sosiale ferdigheter, at trening er sunt og bra for kroppen, og at man må takle både tap og seire. Som er en god erfaring for resten av livet. Har man spilt fotball, er det lett å komme i kontakt med nye folk man møter f.eks. når man begynner å studere, flytter til et nytt sted osv.
Mjølner og andre fotballklubber, utfyller derfor funksjonen som foreldre og foresatte har hovedrollen i, og skolen er den nest viktigste aktøren i.
En idrettsklubb tuftet på sosialt samspill blir den tredje pilaren i et ungt menneskes liv. Positivt for lokalsamfunn og region Mjølner skal begeistre. Det skjer f.eks. gjennom storturneringa LKAB Cup hvert år. Da kommer det mellom 3000 og 6000 mennesker til Narvik og får oppleve en fotballfest i vår by og region. Det skjer ved at alle våre lag deltar i seriespill hvert år og sikrer massevis av besøk fra lag som hører hjemme andre steder - hver dag. Seniorlag (dame og herre) på høyest mulig nivå, bidrar også til begeistring for svært mange mennesker. Selv om det er lenge siden Mjølner var på øverste nivå (herrer 1972 og 1989), er herrelaget for tiden på allnorsk nivå. Og både på herre- og damesiden får Mjølner opp spillere som får spille på aldersbestemte landslag og kan gå videre til klubber på enda høyere nivå og vise at alle som begynner i Mjølner, kan nå svært langt.
Dette skaper begeistring i lokalsamfunnet og regionen. Og stolthet. Det gjør livet i samfunnet vårt mer attraktivt.
Omdømme Det snakkes mye om betydninga av å ha et godt omdømme. Det vil si at man oppfattes som noe positivt som man kan ha tillit til. Vi i Mjølner tenker ikke på hvordan vi kan få et godt omdømme. Vi tenker på hvordan vi skal fylle vår daglige rolle best mulig. Den naturlige konsekvensen dersom vi klarer å gjøre en god jobb, vil da gi oss et godt omdømme. Vi skal dømmes på det vi gjør, ikke det vi sier at vi gjør.
Eksempler på utøvelse av rollen som samfunnsaktør
● LKAB Cup - som årlig fest for alle i Mjølner, hele lokalsamfunnet, naboer og gjester som reiser hit fra nær og fjern.
● “Storebror”-rollen ift andre klubber i området (kurs, utvikling, samhandling etc)
● Senior-spillere har ”oppdrag” i barne -og ungdomsfotballen (dommere i LKAB-Cup, trenere på fotballskolen, fadderordninger etc)
● Akademiet (for spillere i Mjølner og andre klubber)
● Mjølner tilbyr fotball-camp i påskeferie, sommerferie og høstferie, og kan avlaste foreldre som må jobbe.
● Mjølner Vikings er klubbens lag for spillere med ulike typer funksjonshemminger. Det gir både inkludering og begeistring.
● Ragnar Care Foundation (sykkelløpet for barn til innsamling for skoler i Thailand. Mjølner støtter/promoterer dette og har reklame på seniorlag-spillerdrakter.
● Den årlige TV-innsamlingsaksjonen i oktober, der aktive spillere og andre deltar iført Mjølner-klær.
● Mjølner legger stor vekt på å ha stor deltakelse i borgertoget på 17. mai.
● For å få til åpenhet og trygghet internt i klubben, har vi bl.a. ”Retningslinjer for varsling og konflikthåndtering” når det er saker som føles vanskelig å ta opp.